Droom je van een baan in het buitenland of bij een internationaal bedrijf? Grote kans dat je dan een keer in het Engels moet solliciteren. Je cv en motivatiebrief in het Engels presenteren kan een uitdaging zijn, maar met wat skills in vertalen of met Google translate kom je een heel eind. Spannender wordt het wanneer je een Engelstalige videosollicitatie in moet sturen. Hoe je dat het slimst aanpakt? Dat lees je hier!
Inspiratie opdoen
Je bent gelukkig niet de eerste persoon die om een videosollicitatie gevraagd wordt. Bekijk online voorbeelden om erachter te komen wat jij leuk vindt om te zien en hoe je structuur aan je video kunt geven. En bekijk de videosollicitaties ook alvast in het Engels, dan wen je een beetje aan de structuurwoorden. Zoek op Youtube naar ‘video application’ of ‘video cv’ voor Engelstalige voorbeelden van videosollicitaties.
Schrijf het op
Bedenk wat je ongeveer wil bespreken en zet dit op papier. Gebruik steekwoorden, zodat je niet te ingestudeerd overkomt. Wil je gebruik maken van woorden die je wat moeilijker vindt, zoals langere woorden of vaktermen, schrijf deze dan ook meteen op. Oefen je tekst een aantal keer voor het opnemen. Dan staat er nog wat minder druk op en merk je het best welke steekwoorden je nodig gaat hebben als geheugensteuntje.
Show, don’t tell
Heb je een fijne telefoonstem, ben je zelfverzekerd of heb je een goede uitstraling? Kan je met jouw enthousiasme een heel team van nieuwe energie voorzien? Op papier kan iedereen dit wel zeggen, maar in jouw filmpje laat je het natuurlijk gewoon zien. Vooral wanneer je niet in je moedertaal solliciteert, kan het visuele aspect van een video daarom juist extra gunstig uitpakken.
Houd het kort
Een pakkende videosollicitatie is niet langer dan anderhalve minuut. Als je je complete werk- en opleidingsgeschiedenis op wil sommen, kost dat veel tijd. Doe dat dus ook niet. Focus op de competenties die je mee kan nemen naar je nieuwe baan en vertel kort hoe deze voorheen van pas gekomen zijn in je werk of bij je opleiding. Zo blijft je video ook algemeen genoeg om niet voor elke sollicitatie een nieuwe op te hoeven nemen.
Licht, camera, actie
Vergeet de praktische kant niet. Zorg voor een goede belichting en een neutrale achtergrond. Maak een testfilmpje van jezelf om te checken of je goed te zien en te horen bent. De camera van je telefoon kan je goed gebruiken voor een sollicitatievideo. Laad je telefoon op en zet hem stabiel neer. Trek een representatieve outfit aan die bij jezelf en bij het type bedrijf past en laat je van je beste kant zien, net als bij een face-to-face sollicitatie.
Hopelijk helpen deze tips je bij het werken aan een videosollicitatie in het Engels. Als je interesse hebt in werken in het buitenland, maar je onzeker bent over taalvaardigheden voor de sollicitatieprocedure of je toekomstige werkzaamheden, dan kan het altijd handig zijn om een taalcursus Engels te doen!