Hoe groot is de kans… dat met 2,5 miljoen laaggeletterde volwassenen, één van jouw collega’s moeite heeft met taal? Best groot. Want meer dan de helft van de laaggeletterden in Nederland heeft namelijk een betaalde baan.
Waarom is laaggeletterdheid op de werkvloer een probleem?
Het invullen van formulieren, het begrijpen van werkinstructies en het volgen van cursussen kunnen een uitdaging zijn voor een medewerker die (stiekem) moeite heeft met taal. Deze collega’s krijgen vaker dan andere collega’s te maken met bedrijfsongevallen, fouten en uitval door problemen met taal.
Maar hoe herken je een collega die moeite heeft met taal?
Deze week vragen wij net als Stichting Lezen en Schrijven extra aandacht voor laaggeletterdheid. Want de kans is groot dat er iemand in jouw omgeving moeite heeft met lezen en schrijven, zonder dat je dit doorhebt. Maar hoe herken je een collega die laaggeletterd is? Check hieronder de veelvoorkomende trucs & kenmerken van laaggeletterdheid. Herken jij iemand uit jouw omgeving hierin…?
- ‘Dat vul ik thuis wel even in’
- ‘Ik heb een zere hand’
- ‘Bril vergeten’
- Slecht leesbaar handschrift
- Moeite met veranderingen
- Moeite met digitale middelen
Taaltraining (op de werkvloer)
Als taleninstituut dragen we ons steentje bij aan de aanpak van laaggeletterdheid: op en buiten de werkvloer. Een taaltraining zorgt voor voldoende taalbegrip, duurzame inzetbaarheid en een fijne werkomgeving voor elke collega.
Van een uitgebreid taaltraject tot een opfriscursus: we ontwikkelen een taaltraining op maat die past bij de medewerker(s) en het bedrijf.