Volgens onze Franse docente Françoise, van de cursus Frans, hebben vele vrienden van haar vooroordelen over Nederlanders. Nu ze zelf al jaren getrouwd is met een Nederlander weet ze uiteraard wel beter. Kijk voor álle voorbeelden op: Link naar de website

1. Dat we zo gezellig zijn
Dat denken Fransen eigenlijk over iedereen die boven Parijs woont. Al in Noord-Frankrijk zouden de mensen toegankelijker, vrolijker en vriendelijker zijn dan in het zuiden van het land. En hoe verder je in het Hoge Noorden begeeft, hoe beter het wordt, met Nederland als ultieme voorbeeld.

2. Dat we te hard praten (vooral in de Thalys)
Op terrassen, in musea, aan de telefoon en vooral.. in de trein. De volumeknop staat bij Nederlanders van nature een stuk hoger dan bij de Fransen. Amerikanen praten nog harder, maar wij enthousiaste Nederlanders komen flink in de buurt, schijnt. En de taal zelf is ook wat moeilijk om aan te horen, met al die brute Bataafse klanken.

3. Dat we geen culinaire traditie hebben
Stamppot, pindakaas en melk bij de lunch.. We mogen dan steeds meer sterrenrestaurants hebben in Nederland, de Fransen nemen ons maar matig serieus als het gaat om gastronomie of zelfs om gewoon lekker eten. Bovendien zijn de maaltijden karig en lunchen in Nederland betekent eigenlijk de hele middag honger hebben. Enige uitzondering: ons ontbijt. Dat is vaak royaler dan in Frankrijk.

4. Dat het vaak lijkt alsof we net uit de douche komen
Vooral Nederlandse mannen zien er vaak uit alsof ze met natte haren de deur uit zijn gegaan (Gebruiken we meer haargel? Of is het bij ons inderdaad normaler om ongeföhnd op pad te gaan?). Maar ook de dames zijn minder gekamd dan in Frankrijk en elke Nederlandse vrouw boven de 50 heeft kort haar.

5. Dat we slome kazen maken
Niet zo verbazingwekkend dit vooroordeel. Als je ziet welke kwaliteit Gouda en Edammer (superjong) in de Franse supermarkten ligt, dan begrijp je dat de Fransen het niet hoog op hebben met onze zuivel.

6. Dat we geweldige feestvierders zijn
Bij zakenreizen zijn we de laatsten die nog in de bar staan, wij doen echt wat aan verjaardagen, en ook van onze nationale vieringen weten we knalfeestjes te maken. Zoveel gezelliger, ontspannener en ook met veel meer drank overgoten dan in Frankrijk. We zien alles met een oranje bril en da’s leuk.

7. Dat we onbeleefd zijn
Of ongeremd. Of open… Hoe je het ook formuleert, bekend is dat Fransen ons een tikje lomp vinden. We zijn zo informeel, tutoyeren te snel en stellen indiscrete vragen. Terwijl wij directe Nederlanders meteen ons hebben en houwen op tafel leggen in een gesprek, deelt de Fransoos zijn privé-leven niet eens met zijn naaste collega.

8. Dat Nederlandse mannen knap zijn maar kunnen niet flirten
Het spijt ons heren, maar veel Françaises zeggen hetzelfde: jullie zijn aardig, betrouwbaar, grappig… Aantrekkelijk ook, want vaak lang, slank en sportief. Maar sexy zijn jullie veel minder en verleiden is al helemaal geen sterk punt. Sowieso moet je in Nederland een agenda trekken voordat je een amoureuze date kunt maken.. en dat is niet erg romantisch :- ) Zie ook het grappige boek l’Anti macho van Sophie Perrier, alweer uit 2003 maar onlangs weer uitgebreid opgepikt door de Franse pers.*

9. Dat Nederlandse vrouwen mooi zijn maar niet elegant
Mooie blonde vrouwen met benen die nooit eindigen.. Knap zijn ze wel, maar jammer dat Nederlandse vrouwen verder zo nonchalant omgaan met hun uiterlijk. Te wijde en te stoere kleren, te weinig make-up, zelden op hakken.. Ergst gehoorde vooroordeel: dat je bij Nederlandse stellen (vooral de oudere) van achter niet kunt zien wie de man en wie de vrouw is… Au.

10. Dat we gierig zijn
We nemen onze boodschappen mee op vakantie, praten altijd over geld en hebben de rare gewoonte om een gezamenlijk diner in een restaurant apart te willen afrekenen. Daarbij gaan we tot in de details, en rekenen tot op de laatste pinda uit wie wat gegeten heeft.

11. Dat we gul zijn
Verrassend en tegenstrijdig na het vorige punt, maar wij Nederlanders staan in de Franse horeca ook te boek als royaal. We laten namelijk (veel) meer fooi achter dan de Fransen en sommige andere nationaliteiten en we geven in de kroeg eerder een rondje (en nog eentje).

12. Dat we de hele dag door eten
De Nederlandse maaltijden zijn te simpel en karig (zie punt 2) vandaar dat we zoveel tussendoor eten. Koekjes bij de koffie, borrelnoten en kaas vanaf 5 uur. We eten in de trein, in de auto en zelfs lopend op straat in plaats van aan tafel, en alleen op vaste tijden, zoals het hoort.

13. Dat we elke uithoek van Frankrijk kennen
Nederlanders komen overal en ze kennen het land beter dan de Fransen. Da’s ook logisch, want ze staan bumper aan bumper op alle autowegen, toeren met hun caravan over de smalste plattelandswegen en rijden meer dan 1000 km om hun vakantieadres te vinden. Dat bevindt zich in het kleinste gehucht dat geen Fransman kent. Logisch, want er gaan alleen andere Nederlanders op vakantie.

* “De ideale man bestaat, maar saai is hij wel” kopte Le Figaro in een artikel op 6 april 2018. Dat stuk ging over hoe zorgzaam, betrouwbaar en respectvol Nederlandse mannen zijn.

Wilt u uw Franse taal verbeteren? Met een taalcursus Frans helpen wij u bij EBC graag. Bel 0164-265679 of mail ebctalen@ebc.nl voor een taaltraining op maat.