Bij het bourgondische carnaval verandert de naam van een stad. Bergen op Zoom verandert in ’t Krabbegat. Deze naam verwijst naar Meekrap. Een plantje wat vroeger gebruikt werd vanwege de rode kleurstof en veel werd geoogst in Bergen op Zoom. De inwoners heten vervolgens krabben.

Het feest wat gehouden wordt op de vooravond van het vasten heet in Bergen op Zoom ook geen Carnaval, maar er wordt Vastenavend gevierd. Dit feest wordt al ruim 600 jaar gevierd, ondanks het verschillende bewind door de eeuwen heen. De term ‘dweilen’ (verkleed en zingend door de straten) stamt uit 1890.

Onderscheidend met andere Brabantse steden is de muziek en de klederdracht. Er worden eigen, Bergse, liedjes gespeeld en men kleedt zich in oude jassen en vitrages.
Op Aswoensdag sprint iedereen naar de kerk om alle zondigheden van de afgelopen dagen van zich af te spoelen en een kruisje van As op het voorhoofd te laten zetten. De komende 40 dagen wordt er volgens goed katholiek gebruik gevast….. Én begint het aftellen alweer naar de ellefde van de ellefde waarop het motto voor de nieuwe Vastenavend bekend wordt gemaakt!