2020 – Er is weer een nieuw jaar aangebroken en dat is natuurlijk uitbundig gevierd. Een nieuw jaar houdt voor veel mensen ook in dat er een nieuw begin is en dat er allerlei goede voornemens gemaakt worden. Zo zijn er natuurlijk de eeuwenoude goede voornemens (propósitos año nuevo) zoals stoppen met roken, minder werken, sporten en gezonder leven. Hieronder hebben we 5 goede voornemens geplaatst die met Spanje te maken hebben.

Met het nieuwe jaar komen ook de goede voornemens zoals (in het Spaans) Perder peso (gewicht verliezen); Trabajar menos (minder werken); Practicar más deporte (vaker sporten); Aprender un nuevo idioma (een nieuwe taal leren); Aprender español (Spaans leren); Acostarse más temprano (vroeger naar bed gaan); Despertarse más temprano (vroeger opstaan); Aprender a cocinar (leren koken); Beber más vino y menos cerveza (meer wijn drinken en minder bier) en Pasar menos tiempo en Facebook (minder tijd doorbrengen op Facebook). Dit is onze top 5 voor het nieuwe jaar:

 

 1. Spaans leren (aprender español)
  Eindelijk is het dan zover, een nieuw jaar dus ook een nieuw goed voornemen om met de Spaanse lessen te beginnen om zo het Spaans beter onder de knie te krijgen zodat de volgende reis naar Spanje alleen nog maar leuker kan worden. Mocht je van plan zijn om te gaan emigreren naar Spanje dan is het leren van de Spaanse taal een must want dat maakt het dagelijkse en sociale leven gewoon veel prettiger.
 1. Emigratieplannen maken (emigrar)
  Wellicht wil je het al heel lang en droom je er stiekem al heel veel jaren over … emigreren naar Spanje. Misschien is dit nieuwe jaar een goed begin om met de plannen te beginnen, een geschikte woonomgeving te zoeken in Spanje, kijken naar een huur- of koopwoning en wie weet wordt dit nieuwe jaar hét jaar om definitief naar Spanje te emigreren.
 1. Spaans kokkerellen (cocinar)
  Zou het niet leuk en lekker zijn als je de Spaanse gerechten thuis in Nederland of België zou kunnen bereiden om bij elke maaltijd in de vakantiesfeer te komen. Begin met een kookcursus en leer hoe je de paella moet maken, een gezonde gazpacho of echte Spaanse tapas en pintxo of wellicht wel de authentieke sangría.
 1. Adopteer een hond of kat uit Spanje (adoptar un perro/gato)
  Heb je altijd al van honden en/of katten gehouden, waarom dan niet een hond of kat (of beide) uit Spanje adopteren? In Spanje zitten er veel te veel honden en katten in de overvolle asielen en opvangcentra dus elke adoptie is meegenomen.
 1. Kijk Spaans op Netflix (Ñetflix)
  3e seizoen La casa de papel komt eraan! Op Netflix staan tientallen Spaanse series en speelfilms die ook in Nederland en België te bekijken zijn. Het leuke is natuurlijk dat in deze series en films Spaans wordt gesproken en dat dit in het Nederlands is ondertiteld. Zo leer je wellicht de Spaanse taal ook nog. Daarnaast zie je nog eens wat van het Spaanse landschap.