Het leuke aan het werken bij een Taleninstituut is de verscheidenheid aan nationaliteiten onder de medewerkers en docenten! Elke cultuur en nationaliteit heeft zo zijn eigen feestdagen en tradities. In de meeste Westerse landen worden momenteel alle voorbereidingen getroffen voor kerst. Echter, sommige landen in Oost-Europa vieren kerst helemaal niet eind december!
Een andere kalender
Serviërs vieren kerst namelijk op 7 januari: wanneer veel van ons alweer bezig zijn met goede voornemens en ‘dry january’. Maar hoe komen Serviërs aan deze datum? Veel Serviërs zijn orthodoxe christenen, net als veel inwoners van o.a. Oekraïne, Griekenland, Bulgarije en Rusland. De Oosterse orthodoxe kerk volgt de Juliaanse kalender. Deze kalender is anders dan de kalender die de katholieke of protestantse kerk aanhoudt: die volgen namelijk de Gregoriaanse kalender. Dit is de kalender zoals wij die in het Westen kennen.
13 dagen verschil
Het verschil tussen de Juliaanse en de Gregoriaanse kalender is 13 dagen. Volgens de Juliaanse kalender is alles 13 dagen later dan voor de Westerse Gregoriaanse kalender. Zo is Saint Nikolaus (Sinterklaas) op 19 december en Kerst op 7 januari. De datum is anders, maar hoe de Serviërs kerst vieren is vergelijkbaar met hoe wij het in Nederland doorgaans vieren.
Brood met geld erin
In Servië draait kerst vooral om de kerstochtend. Velen staan vroeg op om vóór zonsopgang kerst te vieren. Sommigen gaan naar de kerkdienst en daarna gaan ze naar huis voor het kerstontbijt. Het is het eerste ontbijt na de vastendagen die Serviërs voorafgaand hebben. Het belangrijkste onderdeel van dit ontbijt is het kerstbrood. Het is huisgemaakt brood en elke vrouw die het brood maakt plaatst een muntje daarin. Tijdens het ontbijt krijgt iedereen een stukje van dit brood. Wie dit muntje vindt is volgens het geloof de persoon die volgend jaar het meeste geld in huis gaat verdienen. Daarom wil iedereen het muntje vinden dat zorgt voor spanning en gezelligheid, vooral bij de kinderen!
Specialiteiten
Naast het kerstbrood komt er ook heel veel ander lekker eten op tafel bij Serviërs. Met name op vuur gemaakt varkensvlees, specialiteiten van de Servische keuken en zoete delicatessen. Veel eten staat symbool voor een rijk en mooi nieuw jaar. Na het ontbijt komt er nog een gang met eten, lunch en daarna nog avondeten.
Familie
Maar, meer dan eten, kerk of iets anders, draait kerst in Servië bovenal om samenzijn met familie. Veel Serviërs zijn naar andere landen geëmigreerd, o.a. naar Nederland. Kerst is voor elke familie de gelegenheid om weer in gezelligheid en geluk samen te zijn. Het samenzijn met familie geldt voor elk volk en land: onafhankelijk van het geloof of de kalender die aangehouden wordt.
Deze blog is mede-geschreven door Karmela. Zij werkt bij EBC, komt uit Servië en woont sinds 3,5 jaar in Nederland.