Taal en cultuur zijn sterk met elkaar verbonden. Als Taleninstituut zijn wij dan ook erg nieuwsgierig naar andere culturen en het vormt vaak een vast onderdeel van onze taaltrainingen. Tradities en feestdagen zijn een belangrijk aspect van een cultuur. Op 22 januari 2023 is de start van een belangrijke Chinese traditie: het Chinese nieuwjaar. Een feest dat vijftien dagen lang wordt gevierd! Hieronder worden drie veelgestelde vragen over het Chinese nieuwjaar beantwoord!

Waarom eind januari pas nieuwjaar?
In het Westen kennen we de gregoriaanse zonnekalender om traditionele feestdagen aan te geven, in China hebben ze hun eigen lunisolaire kalender (maankalender), die soms een extra maand heeft.  Elk jaar valt het Chinese nieuwjaar op een andere datum. De eerste dag van de feestperiode valt altijd op de tweede of derde nieuwe maan na de zonnewende, dat meestal eind januari of in februari is.

Waarom alles in het rood?
Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. De festiviteiten en versieringen van het Chinese nieuwjaar gaan terug naar de legende van Nian. Dit was een mythologisch figuur dat aan het begin van elk jaar de dorpen afspeurde om op mensen en vee te jagen. De legende ging dat Nian bang was voor de kleur rood en luide knallen. Vandaar de rode lampions, versieringen en het vuurwerk. Op de laatste dag, het Lantaarnfeest, is de afsluiting van het Chinese nieuwjaar. Er worden dan rode lantaarns voor voordeuren gehangen.

Waarom elk jaar in het teken van een ander dier?
In de Chinese maankalender wordt elk jaar vertegenwoordig door één van de twaalf dieren: rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, app, haan, hond of varken. Zodra de cyclus van al deze twaalf dieren rond is, wordt er weer opnieuw begonnen. Het is te vergelijken met onze twaalf sterrenbeelden. Deze gelden alleen voor een maand, terwijl een Chinees dierenteken voor het hele jaar geldt. 2023 is het jaar van het Konijn. Verondersteld wordt dat mensen die in dit jaar worden geboren, stil en kalm zijn en een sterk geheugen hebben.

Meer weten over de Chinese (of een andere) cultuur en taal? Is het voor zakelijke óf privédoeleinden handig als je een basiskennis hebt van een taal en cultuur? Onze taaltrainers zijn native speakers en kunnen je alles vertellen over de cultuur en het bedrijfsleven van een land!